background
Diversen
Aflopend sorteren
Aflopend sorteren

Isolatie gerelateerde materialen

Plannen om uw dak te isoleren? Goed idee! Een juiste isolatie zorgt tenslotte voor minder warmte- en koudeverlies in huis, een beter milieu en – ook niet onbelangrijk – een besparing op uw energierekening. Dat vereist materialen als PIR-isolatieplaten, maar ook specifieke toebehoren. Dampremmende folie, bijvoorbeeld. Een onderdeel dat u zeker niet achterwege mag laten laten wanneer u zelf aan de slag gaat met de isolatie van een woning. We leggen u hieronder graag uit waarom.

De huidige klimaatproblematiek is een ernstig probleem. We snappen het daarom maar al te goed als u hier een steentje aan wilt bijdragen door uw woning te isoleren. Het is tenslotte beter voor het milieu – en niet zo’n beetje ook. Wist u dat u wel 25 tot 30 procent van de warmte in huis behoudt door uw dak te isoleren? Verreweg de meeste energie gaat namelijk via de bovenkant van uw huis verloren.

PIR-isolatieplaten

Het isoleren van een dak kan grofweg op twee manieren: via de binnen- en de buitenzijde. Een isolatie via de binnenkant verloopt via de zolder. U plaatst dan het isolatiemateriaal tegen de wand van de zolder. Een situatie die ook wel koud dak wordt genoemd.

LET OP: wanneer u van binnenuit gaat isoleren, dient u altijd rekening te houden met de temperatuurschommelingen die kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen er vochtproblemen optreden, met alle gevolgen van dien. Schakel altijd een deskundige in om er zeker van te zijn dat u de juiste methode gebruikt om te isoleren.

Vanzelfsprekend bestaat er ook een warm dak constructie. Dit is het plaatsen van isolatie boven op het dak. Deze manier van werken wordt veel toegepast bij bijvoorbeeld het isoleren van een garage, een schuur of een aanbouw.

Dat isoleren gebeurt in beide gevallen vaak met zogenoemde PIR-isolatieplaten. Dit zijn platen met een hoge isolatiewaarde, een forse brandveiligheid en een waterafstotende wering.

De platen die we bij DakisolatieTotaal.nl aanbieden, zijn zowel de boven- als onderkant voorzien van een aluminium cachering. Dit zorgt ervoor dat de platen eenvoudig verlijmd of mechanisch bevestigd kunnen worden. Ze vormen zo een perfecte laag voor verschillende soorten afwerking. Wilt u bijvoorbeeld, op uw platte dak, EPDM-dakbedekking verlijmen, dan kunt u dit direct op de PIR-platen verwerken. Dat is een van de vele pluspunten van PIR-isolatie met een aluminium cachering.

Dampremmende folie dak

Zijn PIR-isolatieplaten alleen genoeg voor een gedegen isolatie? Niet helemaal. U heeft namelijk, als aanvulling hierop, een dampremmende folie nodig.

Deze folie zorgt voor een langere levensduur van het dak. Het voorkomt dat er vocht of condensatie in de constructie komt. De folie ademt niet en dient altijd op de warme kant van het dak te worden aangebracht. Dat zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van het materiaal optimaal blijft. Er is geen sprake van inwendige condensatie en vochtopbouw in de constructie. Dit zorgt voor een duurzame en zeer lange houdbaarheid van uw dakconstructie.

Verschillende soorten dampremmende folies

DakisolatieTotaal.nl beschikt over twee soorten dampremmende folies voor het dak. We onderscheiden de foliesoort PE T200 (50 bij 4 meter) en de dampremmende PE ISPA-bouwfolie (25 bij 6 meter). De folie T200 heeft een dikte van 0,2 millimeter en een tolerantie van ongeveer 70 procent. De afmeting is 50 bij 4 meter (200 vierkante meter). De folie wordt geleverd op een rol van 1 meter breed. De ISPA-bouwfolie is speciaal bedoeld om vochtproblemen tegen te gaan. Het formaat is 25 bij 6 meter (150 vierkante meter). De folie zelf is gegarandeerd 0,2 millimeter dik. Deze folie wordt geleverd op een rol van 1,55 meter breed.

Dampremmende folie bevestigen

De dampremmende folie is eenvoudig onder uw PIR-platen te plaatsen. Om deze te bevestigen dient u gebruik te maken van de dubbelzijdige tape. Dubbelzijdige tape is 5 centimeter breed en heeft een lengte van 25 meter.

Meer hulpmiddelen

Dampremmende folie is niet het enige hulpmiddel tijdens het isoleren van een dak. We onderscheiden nog een aantal andere tools die we hieronder in het kort met u doorlopen.

PU lijmschuim

PIR-isolatieplaten worden veelal op het dak bevestigd met behulp van lijm. Niet iedere lijmsoort leent zich hier echter voor. Het PU-lijmschuim doet dat wel. Het is gemaakt van polyurethaan en onderscheidt zich van andere soorten door het sterke karakter en vullende vermogen. Tevens kunt u hiermee gaten en kieren luchtdicht afsluiten.

We verkopen bij DakisolatieTotaal.nl twee verschillende soorten: Soudatherm Roof 250 en Soudal Soudafoam X-Tra.

Schroeven

Schroeven helpen u wanneer u PIR-isolatieplaten op een mechanische wijze op uw dak wilt bevestigen. Vuistregel: gebruik altijd schroeven die minstens 20 millimeter langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. We hebben verschillende maten in ons assortiment. Wanneer u een dampremmende folie plaatst, moet u uw PIR-isolatieplaten enkel d.m.v. mechanische bevestiging plaatsen.

Dampremmende folie of andere benodigdheden kopen

Interesse in dampremmende folie voor een plat dak of andere benodigdheden? Verken ons ruime assortiment! We hebben alles wat u nodig heeft voorradig en aan aantrekkelijke prijzen. Plus: onze klantenservice staat voor u klaar op werkdagen van 8.30 uur t/m 17.00 uur met correct advies.