background
PIR afschotisolatie
Aflopend sorteren
Aflopend sorteren

PIR afschotisolatie platen

PIR-platen zijn absolute aanraders wanneer u plannen hebt om uw dak te isoleren. Bent u specifiek op zoek naar dakisolatie waar het water goed van afstroomt? Kijk dan eens naar PIR-afschotisolatie platen. We vertellen u er hieronder meer over.

Maar om te beginnen – waarom zou u eigenlijk uw huis isoleren? Het is veel werk, kost geld en lijkt op korte termijn niets op te leveren. Toch?

Niet waar! Alle drie de beweringen zijn in wezen niet waar. Het isoleren van een dak is helemaal niet zo ingewikkeld. U hoeft er geen expert voor in te huren en met een béétje handigheid, én dankzij onze handzame PIR-platen, kunt u het gewoon zelf doen.

Het isoleren van een dak hoeft helemaal niet zoveel te kosten. Op termijn bespaart het u zelfs geld. Dit omdat de meeste warmte in huis verloren gaat via het dak. Zorg echter voor een goede kwaliteit dakisolatie? Dan blijft de warmte in uw woning hangen en hoeft u in de winter minder te stoken. Daarmee bespaart u op uw energierekening – en u hoeft niet bang te zijn dat de zomers daardoor bloedheet worden. Het principe van dakisolatie werkt namelijk net zo goed tegen koude winters als tegen warme zomers.

Dat haalt ook direct de derde bewering onderuit: het levert u op korte termijn juist wèl iets op. Iets belangrijks, welteverstaan: wooncomfort in uw eigen huis. Niet te vergeten dat bij een goede isolatie de CO2 uitstoot veel minder is, waardoor u een belangrijke bijdrage levert aan het milieu. U verdient bovndien de investering terug, doordat u minder energiekosten hoeft te betalen.

Hoe isoleer ik een dak?

Plannen om een dak te isoleren? Weet dan dat er twee mogelijkheden zijn om dit te doen: via de binnen- of via de buitenkant. Het isoleren van een dak via de binnenkant wordt ook wel “koud dak” genoemd. Het isoleren van een dak via de buitenkant heet dan “warm dak”.

De binnenkant van een dak isoleren, doet u via de zolder. U plaatst isolatiemateriaal tegen de onderkant van het dak, tussen het dakbeschot. U kunt daarvoor verschillende materialen gebruiken.

PIR-platen zijn hierbij erg handig. Wij bieden platen aan met een aluminium cachering. Deze hebben allemaal hun eigen eigenschappen en kenmerken. Het is aan u en de situatie om te bepalen welke manier van isoleren het best voor u werkt.

LET OP: wanneer u van binnenuit gaat isoleren, dient u altijd rekening te houden met de temperatuurschommelingen die kunnen ontstaan. Hierdoor kunnen er vochtproblemen optreden, met alle gevolgen van dien. Schakel altijd een deskundige in om er zeker van te zijn dat u de juiste methode gebruikt om te isoleren.

De buitenzijde van het dak isoleren zorgt voor een afdekking en een waterdichte laag. Het is een methode die vaak wordt gebruikt voor het isoleren van onder meer garages, schuren en aanbouwen. U voorkomt daarmee onder meer vochtproblemen, uitzettingen en scheuren, omdat de isolatiemethode niet gevoelig is aan temperatuurschommelingen.

Het is ook in dit geval mogelijk om PIR-platen te gebruiken, veelal in combinatie met EPDM, bitumen of een ander type afwerking.

Wanneer gebruik ik PIR afschotisolatie?

Een duidelijk verhaal tot nu toe, toch? Het kan echter zijn dat de situatie vraagt om een net iets andere manier van isoleren. Wellicht wilt u er zeker van zijn dat het water op het dak goed wegstroomt, zodat u waterschade helemaal kunt uitsluiten. In dat geval adviseren wij PIR-afschotisolatie te gebruiken.

Afschotisolatieplaten zorgen voor een snellere afvoer van het water naar de regenwaterafvoer. Het grote voordeel daarvan is dat dit zogenoemde hemelwater (regen of smeltende sneeuw) slechts naar één zijde wordt afgevoerd. Dit betekent dat u de dakconstructie niet hoeft aan te passen om het water sneller te laten afvoeren.

Hoe zien deze isolatieplaten eruit? Zie een soort helling op een plat dak voor u. Deze voert het water weg, terwijl het dak tegelijkertijd wordt voorzien van de nodige warmte-isolatie. Praktisch toch!

Welke PIR afschotisolatie bestaat er?

PIR-afschotisolatie wordt doorgaans geleverd in de vorm van platen. Deze platen hebben allemaal een andere verloopdikte, variërend van 30 naar 40mm tot wel 110 naar 120mm.

Deze diktes bepalen in zekere zin de mate waarin het water wegloopt. U gaat telkens met één cm naar beneden.

De platen zelf onderscheiden zich van ander materiaal door de aanwezigheid van een tweezijdige, aluminium cachering. Ze zijn eventueel te voorzien van bevestigde, losse, verkleefde óf geballaste dakbedekking.

Hoe installeer ik PIR afschotisolatie?

PIR-afschotisolatie installeren is simpel. U legt de verschillende platen hiervoor achter elkaar op het dak, waardoor er een soort helling ontstaat. Het is daarna zaak om de boel netjes af te werken: eigenlijk op dezelfde manier als waarop u dat bij een normaal dak ook doet. U kunt als afwerking bijvoorbeeld kiezen voor bitumen of EPDM.

Het eenvoudige werken wordt mede mogelijk gemaakt door het lichte gewicht van de PIR-platen. Sjouwen is hierdoor niet nodig – en dat is altijd goed om te weten.

Waar vind ik PIR-afschotisolatie?

Bij DakisolatieTotaal.nl, natuurlijk! We hebben een breed assortiment afschotisolatie in uiteenlopende maten en adviseren u graag over wat er voor uw dak nodig is. Twijfel niet en neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.